Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, Δια βίου Μάθηση, Επαγγελματικός προσανατολισμός εφήβων και όχι μόνο.


Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, Δια βίου Μάθηση, Επαγγελματικός προσανατολισμός εφήβων και όχι μόνο. 

Με τα επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε θέματα σχετικά με το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών μας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Κηφισιάς για το 2011.
 
Συγκεκριμένα στις 19.1.2011 στις εγκαταστάσεις του Λυκείου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη :''Ο ρόλος των γονέων στις επαγγελματικές αναζητήσεις των παιδιών΄΄ με εισηγήτρια την Μαρία Γεωργαλά , Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Ανηλίκων και Ενηλίκων. 
Μερικοί από τους τομείς που αναπτύχθηκαν στη διάλεξη αφορούσαν: στη γενικότερη σημασία της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας, στον επαναπροσδιορισμό αξιών και δεδομένων της Αγοράς Εργασίας, στους συστημικούς παράγοντες που καθορίζουν την απόφαση του μαθητή, στην αυτογνωσία, πληροφόρηση, λήψη απόφασης και μετάβαση από το σχολείο στο χώρο της εργασίας.

Ιδιαίτερα τονίστηκε ο ρόλος της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας στη σύγχρονη εποχή ο οποίος αφορά όχι μόνο την επιλογή εκπαιδευτικής κατεύθυνσης -επαγγέλματος αλλά και την δια βίου εκπαίδευση, τον ελεύθερο χρόνο, τα προσωπικά και οικογενειακά σχέδια, τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και σε οποιοσδήποτε στάδιο της ζωής τους ( που δεν έχουν ακόμη εισαχθεί στην αγορά εργασίας αλλά και άτομα με εργασιακή εμπειρία). 

Ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας μέσω κατά κύριο λόγο ατομικών συνεντεύξεων αλλά και ψυχομετρικών εργαλείων (αξιών, προσωπικότητας, ενδιαφερόντων, κινήτρων και ικανοτήτων), προσπαθεί να διευκολύνει την αναγνώριση εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και εξέλιξη του ατόμου/εφήβου, να παρέχει στο άτομο μεθόδους λήψης απόφασης, να προβεί σε ανάλυση δεδομένων στην αγορά εργασίας και να κινητοποιήσει το άτομο /έφηβο στον καθορισμό προγράμματος δράσης για την υλοποίηση των στόχων του .

Επιπρόσθετα τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος των γονέων στη διαδικασία εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αναζητήσεις των παιδιών. Έμφαση δόθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό καταρχήν να πεισθούν και οι ίδιοι οι γονείς ότι πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα και σοβαρά, πριν συζητήσουν με τα παιδιά τους για εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους αποφάσεις. Όπως επίσης να κατανοήσουν και κατά κύριο λόγο να σεβαστούν τις συναισθηματικές μεταπτώσεις, αβεβαιότητες και ιδιαιτερότητες των εφήβων. 

Την διάλεξη προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Κων/νος Πάγκαλος τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της ενεργούς συμμετοχής και υποστήριξης των γονέων στα σχολικά δρώμενα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Γ. Σκορδίλης, εκπαιδευτικός και Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς 

Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς όπου και φάνηκε η αγωνία και τα ποικίλα ερωτηματικά που ταλανίζουν όλους μας στους πολύπλοκους και αβέβαιους καιρούς που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου