Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

”Εξαρτήσεις - εφηβεία και ο ρόλος του γονιού’’.


Εξαρτήσεις - εφηβεία και ο ρόλος του γονιού’’.




Στις 7 Φεβρουαρίου 2011 Το Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Κηφισιάς πραγματοποίησε 2ωρο βιωματικό εργαστήριο για γονείς με θέμα: ”Εξαρτήσεις - εφηβεία και ο ρόλος του γονιού’’. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 3ου Λυκείου και εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δ. Σ. του Συλλόγου για το 2011.
 Το Βιωματικό Εργαστήρι υλοποιήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης Δήμου Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ» με τον συντονισμό της κ. Αρχοντούλας Αναστασοπούλου – Αλεξάκη , (Κοινωνική Λειτουργός  Επιστημονικό Στέλεχος).
Τα βασικά θέματα του εργαστηρίου ήταν:
  • Γνωριμία με το Κέντρο Πρόληψης και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του
  • Ορισμός της εξάρτησης- Διαχωρισμός Χρήσης – Κατάχρησης – Εξάρτησης
  • Εφηβεία: Μια δύσκολη περίοδος για όλους….
  • Αίτια που οδηγούν το άτομο στην εξάρτηση
  • Ο ρόλος των γονέων στην πρόληψη της εξάρτησης.
Δύο από τα παραπάνω θέματα κέντρισαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Το πρώτο ήταν η “πρόληψη”. Μια υπόθεση που αφορά όλους όσους εμπλέκονται με την ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση των παιδιών, αλλά και τα ίδια τα παιδιά. Πρόληψη λοιπόν δεν είναι μόνο η ενημέρωση για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά αλλά κυρίως η εμψύχωση και η εκπαίδευση των νέων να πιστεύουν στον εαυτό τους. Να είναι ικανοί να βάζουν στόχους επιτεύξιμους. Να μπορούν να βρίσκουν χαρά και νόημα μέσα στις σχέσεις με τους άλλους και σε αυτά με τα οποία ασχολούνται. Ετσι θα είναι ικανοί να φροντίζουν και να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους.
Το δεύτερο θέμα ήταν η “εφηβεία”, από τη μια για τον/την έφηβο σαν μια κατάσταση όπου η ανάγκη ανεξαρτητοποίησης συγκρούεται με τη σιγουριά και τη νοσταλγία της παιδικής ηλικίας και δημιουργούν μια αλλοπρόσαλλη συχνά συμπεριφορά. Και από την άλλη για το γονιό ο οποίος καλείται να σεβαστεί την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης και απομάκρυνσης του/της εφήβου και παράλληλα ο ίδιος να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που θα προκαλέσει αυτό στην μέχρι τότε οικογενειακή ζωή αλλά και στη συζυγική του σχέση.
Η πρόεδρος της “Προνόη” κα. Πιτίδη – Τριανταφύλλου Αγγελική (Ιατρός Μικροβιολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών) μας τίμησε με την παρουσία της και έκλεισε το εργαστήριο, αναφερόμενη στις προοπτικές αλλά και τις δυσκολίες που άντιμετωπίζει η “Προνόη” στο έργο της.
Το Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Κηφισιάς έχει προγραμματίσει για τους μαθητές, τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 12:00 στο Αμφιθέατρο του 3ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ τη Διάλεξη – Συζήτηση:
Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην υγεία. Τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς”. Εισηγητής: Φραγκιαδάκης Χάρης (Καρδιολόγος)
σε συνεργασία με το Eλληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας.
Ευχαριστούμε όσους συμβάλλουν και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας και ελπίζουμε να γίνουν περισσότεροι.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο blog του Συλλόγου μας: sygo3lyki.blogspot.com και για να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail: sygo3lyki@gmail.com


Το Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Κηφισιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου