Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

“Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην υγεία. Τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς”.






Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην υγεία. 
Τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς”.


Στις 14 Φεβρουαρίου 2011 Το Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Κηφισιάς πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, Διάλεξη - Συζήτηση για τους μαθητές/τριες με θέμα: Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην υγεία. Τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς”. Εισηγητής ήταν ο κ. Φραγκιαδάκης Χάρης (Καρδιολόγος). Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 3ου Λυκείου και εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δ. Σ. του Συλλόγου για το 2011.
Οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι νομίζουμε γνωστοί σε όλους. Κι όταν λέμε όλους, εννοούμε κι αυτούς που καπνίζουν. Δε νομίζουμε ότι υπάρχουν ουσιαστικά επιχειρήματα υπέρ του καπνίσματος, πέρα από αυτά που αφορούν τον περιορισμό της ελευθερίας των καπνιστών απέναντι στις όποιες αντικαπνιστικές απαγορεύσεις. Ο κ. Φραγκιαδάκης αφιέρωσε σημαντικό μέρος της εισήγησής του στις πολλαπλές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των καπνιστών αλλά και των παθητικών καπνιστών. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε γιατρούς που καπνίζουν αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα μειώνει την επιβίωση των γιατρών καπνιστών κατά 10 έτη περίπου και ότι η η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ιατρών-καπνιστών.
Ενα απογοητευτικό, θα μπορούσαμε να πούμε, στοιχείο αυτών των ερευνών είναι ότι η γνώση των κινδύνων δεν αρκεί για να μην καπνίσει κάποιος. Ισως να συμβάλλει στην πιο έγκαιρη διακοπή της βλαβερής αυτής εξάρτησης.
Τα ποσοστά παιδικού και εφηβικού καπνίσματος που παρατηρούνται στη χώρα μας είναι χαμηλά και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα υψηλά ποσοστά καπνιστών και καπνιστριών στους νεαρούς ενήλικες και στους ενήλικες Έλληνες. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι το ότι η έναρξη του καπνίσματος γίνεται στην Ελλάδα σε μεγαλύτερη ηλικία από τις άλλες χώρες, αλλά είναι μονιμότερη. Αναλυτικότερα, Στη χώρα μας, ένα μεγάλο ποσοστό καπνιστών αποκτά τη συνήθεια του καπνίσματος σε ηλικία άνω των 15 ετών. Η παρατήρηση αυτή μας βοηθάει να εντοπίσουμε ευκολότερα τις ομάδες ηλικιών στις οποίες κατά προτεραιότητα πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες για τη σωστή ενημέρωση με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη του καπνίσματος.
Σύμφωνα πάντα με τα ερευνητικά δεδομένα το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και το είδος της εργασίας κάθε ατόμου. Οι κοινωνικές ομάδες με το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών είναι:
οι άνεργοι (54%)
άτομα που κάνουν χειρωνακτική εργασία (51%)
Στη Μεγάλη Βρετανία καπνίζει 10% των γυναικών, 12% των ανδρών των
ανώτερων κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων (το αντίστοιχο ποσοστό στα
χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα είναι πάνω από τριπλάσιο)
Στην Ισπανία η διαφορά του ποσοστού καπνιστών ανάμεσα στα υψηλότερα
και χαμηλότερα επαγγελματικά στρώματα προσέγγιζε το 50% στους άνδρες
και το 10 % στις γυναίκες. Στη Γαλλία η διαφορά του ποσοστού καπνιστών
μεταξύ των αποφοίτων πανεπιστημίου και των αποφοίτων στοιχειώδους
εκπαίδευσης έφτανε το 60% ενώ ανάμεσα στα υψηλότερα και χαμηλότερα
εισοδήματα το 30%.
Η βιομηχανία καπνού, ξοδεύει Εκατομμύρια για στημένες μελέτες και
συνέδρια, για δημοσιεύσεις κατευθυνόμενων άρθρων σε εφημερίδες και
εκπομπών σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συνέταξε μια διεθνή Συνθήκη για τον Έλεγχο του καπνίσματος, η οποία υπογράφηκε και από τα 192 μέλη του και τέθηκε σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2005. Η συνθήκη περιλαμβάνει το πλαίσιο για τη θέσπιση ολοκληρωμένη Σύναψης νομοθεσίας από τις χώρες-μέλη και ολοκληρωμένης πολιτικής για τον έλεγχο του καπνίσματος, με την ανάληψη από τα κράτη – μέλη μιας σειράς μέτρων και πρωτοβουλιών. Όλοι οι μη καπνιστές έχουν δικαίωμα να είναι προστατευμένοι από το παθητικό κάπνισμα και να ζουν σε ένα περιβάλλον προστατευμένο από την έκθεση στο κάπνισμα και τις συνέπειές του. Για να το πούμε αλλιώς το δικαίωμα των μη καπνιστών να μην εκτίθενται στο κάπνισμα υπερισχύει έναντι του δικαιώματος των καπνιστών να καπνίζουν.
Κλείνοντας, ευχαριστούμε όσους συμβάλλουν και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο blog του Συλλόγου μας: sygo3lyki.blogspot.com και για να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail: sygo3lyki@gmail.com


Το Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Κηφισιάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου